Sami Soydal

STK'lar Olarak Siyasetin Neresindeyiz?

STK'lar olarak siyasetin neresindeyiz?

Değerli hemşehrilerim,

Bu yazımda Çankırılılar sivil toplum kuruluşlarımız siyasetin neresindeyiz?  Bu seçimdeki adaylarla açıklanan listelerde  ne kadar başarılı olduk. Biraz gözden geçirerek objektif bir duruşla bir nebze de olsa eski bir siyasetçi olarak analiz yapmak istedim.

Bu seçimler öncesi İstanbul’da siyasi partilerimizden 11 hemşehrimiz aday adayı oldu, bu tablo geçmiş seçimlerdeki aday sayısına göre hemen hemen 2 katı olmuştur. Bu da hemşehrilerimiz için adaylık noktasında  medeni cesarettir.

Değerli hemşehrilerim, yıllarca metropol şehir İstanbul'da, Çankırı'da ve Kırşehir illerinde siyaset yaptım, siyasetin mutfağından gelen biriyim, Ankara'da 2 dönem bulundum, parti merkezlerini Meclis'i iyi bilenlerdenim. 1991 yılından bu güne kadar izlediğim genel ve yerel seçimlerde Çankırı kökenli  adaylarımız İstanbul’da çok az sayıdaydı. Gün geçtikçe aday sayıları artıyor ama umut vadeden partilerin listelerinde ne yazık ki aday hemşehrilerimizi göremiyoruz. İstanbul'da 300 bin Çankırılı var, Ankara’da 700 bin Çankırılı var, İstanbul’da  illere göre nüfus oranında ilk %20'nin içindeyiz. Ankara’da illere göre nüfus oranında ilk % 10'nun içindeyiz. İstanbul’da 3 bölgede 91 milletvekili var, 81 vilayetin nüfus oranına  göre ilk % 20'nin içinde yer aldığımıza göre 91 milletvekili içinde 1,2  milletvekili adayımız olması gerekirken  son 2, 3 seçimlerde listelerde hemşehri adayımız olmadı, geçen dönem kendi imkanları ile Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul 1. bölgeden milletvekili seçilen hemşehrimiz Sayın Kadir Öğüt bu dönemde de yine ön seçimle İstanbul  1. Bölgeden 8 . sıraya girmiştir, 5 kontenjanla beraber 13. sıradadır. İstanbul eski valilerimizden hemşehrimiz Sayın Erol Çakır  da  Vatan Partisi 1. Bölge 2. sıra adayıdır. Demokrat Parti Genel Başkan  yardımcısı  Sayın Sefer Baylan  da İstanbul 2. Bölge 1. sıra milletvekili adayıdır. İstanbul’da  Adalet ve Kalkınma Partisi'nden 3  bölgeden aday adayı olan hemşehrilerimiz listelere alınmadı. Hemşehrilerim birbirinden değerli şahsiyettirler, Siyasi  akademik olarak donanımlıdırlar, listelerde yer alabilecek kişilerdir. İstanbul aday adaylarımızdan Av. Sayın  Mehmet Emin Akbaşoğlu’nu da Çankırı 1. sıradan aday gösterdiler, bu tablo Ankara'da da böyle. Yani siyaseti yönetenler Ankara ve İstanbul’daki Çankırılıları yok saydılar; bu da yetmedi Çankırı'da siyaset yapan arkadaşlarımızı kardeşlerimizi de yok saydılar. 2 partide Çankırı'daki 1. sıra adaylarını İstanbul'dan Ankara'dan ithal ettiler.

Değerli hemşehrilerim Çankırılıların bu gidişatında bir eksiklik var, bazı vilayetlerden  listelerde 2,3,4  aday olurken, bizlerden listelerde hemşehrilerimizin olmaması veya bazı hemşehrilerimizin kendi imkanları ile listelerde yer alması, varlığımıza nüfusumuza göre orantılı değil, biz İstanbul'da 29 yıl önce bir vakıf kurduk daha sonra bir federasyon kurduk şimdi ise 1 vakıf 1 federasyon 132 adet derneğimiz ile İstanbul'da faaliyetlerimize devam ediyoruz. Çalışmalarımız iyi, her hafta İstanbul’un 1-2 ilçesinde faaliyetlerimiz var. Siyasette aday adayı sayılarımız artıyor, hemşehrilerimize siyasi partilerden, sivil toplum kuruluşlarında görev almalarını, çalışmalarını tavsiye ediyoruz. Aday adaylığı adaylıklarında da yardımcı olduk, oluyoruz  ama yine de siyasette hedefimize ulaşamadık. Bu eksikliğimizi seçimlerden sonra sivil toplum kuruluşlarımızla  bir toplantı yaparak değerlendirme yapmak zorundayız. Çünkü Türkiye'de merkezi ve yerel seçim olarak ortalama 3 yılda bir seçim oluyor, her seçim gelecek seçimi işaret eder.

Hemşehrilerimiz tek pencereli siyasetten vazgeçmeli, takım tutar gibi parti tutmamalı ,siyaset teslimiyetçiliği sevmez, haklar verilmez alınır!! İstanbul’daki hemşehrilerimiz sivil toplum kuruluşu yöneticilerimiz, geleceğin Çankırı’sını Marka Şehir yapmak istiyorsak Çankırı’dan son 10-15 yılda 80-100 bin civarında nüfus boşalmış, 3 milletvekilimiz  2'ye  düşmüş, gurbetteki Çankırılımız siyasette başarılı olamamış, bu gidişata son vermek durumundayız; bu böyle gitmez !!! Bugüne kadar Çankırı’mız , Çankırılımız devletinin ve milletinin emrinde olmuş bir millettir, bir arkadaşımın Çankırılılar için bir söylemi var  "Cepheye asker gidecek hadi Mehmet bu vatan sizin, pasta dağıtılacak dur Mehmet bu vatan bizim" derdi.  Evet değerli hemşehrilerim, cepheye de  gideceğiz, pastadan da payımızı da alarak geleceğin ‘’marka şehir ‘’ Çankırısını gurbetteki Çankırılı hemşehrilerimizle  dayanışmamızı, kaynaşmamızı bulunduğumuz yerlerde, bizleri temsil edecek duruma getireceğiz. Bu seçimde listelerdeki hemşehri adaylarımıza  destek vererek sahip çıkacağız adaylarımız yalnız bırakmayacağız.

Bu vesile ile 7 Haziran'da  yapılacak seçimdeki adaylarımıza, siyasi partilerimize başarılar diliyor, seçimlerin  Çankırı’mıza, Çankırılımıza, ülkemize hayırlı olmasını temenni eder, sağlık huzur içinde iyi bir seçim geçirmemizi yüce Rabbimden dilerim, selam ve saygılarımla.