Sami Soydal

Sılayı rahim

Değerli hemşehrilerim,  Bundan takriben bir buçuk ay önce Çankırı’ya İstanbul Çankırılılar Vakfı olarak ziyaret ettik. İlimizin Valisi, Belediye Başkanını, İl Genel Meclis Sekreterini ,İl Genel  Meclis Başkanlığımızı, Ticaret Odamızı, İl Emniyet  Müdürümüzü, Siyasi Parti İl Başkanlarımızı, İlçe Nüfus Müdürümüzü ziyarette bulunduk. Bizleri Çankırı’mızın örf ve adetlerine, geleneklerimize uygun samimi sıcak bir şekilde karşıladılar. Özellikle de bizleri ağırlayan Belediye Başkanı Sn. İrfan Dinç’e, Ak Parti İl Başkanımız Sn. Celal Kaman’a da ayrıca teşekkür ediyorum. Yaptığımız ziyaretlerde Çankırı’mızın  gurbetteki Çankırılı  hemşehrilerimizin sorunlarını konuştuk, aldığımız bilgilerden öncelikli tespitlerimiz, Çankırı’daki teşvikler vesilesi  ile Çankırı’da işsizlik sorununun  olmadığı, işçi sorununun olduğu, teşviklerden faydalanmak için sanayici geçinen bazı şirketlerin Çankırı sanayisine olumsuzluklar  yaşattığını, bu olumsuzlukların da çalışacak işçi, eleman ve esnaflarda korkuya, panik ve güvensizliğe  sebep olduğunu müşahede ettik. Bu olumsuzluklara bir de konut sorununun da çözülmemesini ilave  ettiğimiz zaman işçi - eleman sorununun yaşandığı ortaya çıktı. Üniversitemizin kurulduğu günden bu güne kadar büyüdüğünü ancak yurtların yetmediğini, yurt sorununun da olduğu dile getirildi.

15 Temmuz darbeye teşebbüs vesilesi ile Ankara’da Çankırı’mıza nakledilen 28.Tugayın da gelmesi ile konut açığından dolayı arz talep olarak ev kiralarının tavan yaptığını tespit ettik.

Tespitimizde Turizmde de Allah’ın bize verdiği nimetlerimiz olan Ilgaz Dağı kayak merkezimizdeki tesislerin bakımının yetersiz olması, Çavundur Kaplıcaları'nın iyi işletilmemesi, Çankırı Tuz Mağaramızın restorasyonunun tamamlanmaması Çankırı’mızdaki  tarihi yerlerimiz, yaylalarımız, türbelerimiz ve manevi büyüklerimizin  yeteri kadar profesyonel bir şekilde tanıtılmamasını tespit ettik. Bu tespitlerimize  ilave edebileceklerimizde var. Bu tespitlerimiz Çankırı’mız ile ilgili gurbetteki Çankırılı hemşehrilerimizde de yaşadığımız eksiklerimiz birlik beraberlik içinde tam bir dayanışma ile yaşadığımız yerleşim yerlerindeki siyasi partiler, STK kuruluşlarında görev alarak nüfusumuz oranında temsil edilmemizi sağlamış,  bunun için de STK'larımızın daha iyi çalışması gerektiğini ve hemşehrilerimizin de  STK'larımızın da ilgi ve destek vermelerini sağlamak için İstanbul Çankırılılar Vakfımız, Çankırı Dernekler Federasyonumuz, İlçe ve Köy Derneklerimiz  ile birlikte yürüttüğümüz Çankırı İş Dünyası Rehberi vesilesi ile İstanbul, Çankırı, Ankara, İzmir, Aydın, Karabük, Kocaeli ve sivil toplum kuruluşlarımızın da içinde olan bir çalışmayı başlattık ve sonuna geliyoruz. Amacımız Türkiye’deki iş adamlarımızı bir araya getirerek kendi içimizde  Ticaret, Sosyal, Kültürel  dayanışmayı kaynaşmayı sağlayarak güç oluşturmak istedik.  Bu çalışmalarımızda sıkıntılar yaşadık ama yine de  verimli bir çalışma güzel bir tablo ortaya çıkardık. Bu çalışmalarımızda bizlere destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz.     Çankırılılar Vakfı olarak birinci önceliğimiz Eğitime önem ve destek vermek;  Vakıf olarak kurulduğu günden bu güne kadar Çankırılı ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerimize  hayır sever iş adamlarımızın  destekleri ile  her yıl 300 ‘ün üstünde  burslar veriyoruz. İstanbul’da vakıf bursları sayesinde  üniversite gençliğine ulaşabildiğimiz ölçülerde  gençlik lobimizi yürütüyoruz. Bu çalışmalarımız istikametinde Çankırı’mızı yönetenlerden istediklerimiz var. Geleceğin marka şehir  Çankırı’sını hep birlikte inşa edebilmek için yukarıdaki tespitlerimiz öncelikle master plan dahilinde programlanması için  başta siyasilerimiz (Milletvekillerimiz, Valiliğimiz, İl Genel  Meclisimiz ,İl İlçe Belediye Başkanlarımız) iş adamlarımız, sivil toplum kuruluşlarımızın katılımı ile toplantılar yaparak.

1-İlimize ne olursa olsun teşvik için gelen içi boş sanayici geçinen şirketlere müsaade etmemeliyiz.

2-Acilen Toki-Özel sektör desteği ile konut sorununu çözmeliyiz.

3-Üniversite ile ilgili yurt sorununu Devlet ve özel sektör ile çözmeliyiz.

4-Turizmde de Ilgaz dağındaki tesislere restorasyon ve ilaveler yapmalıyız. Çankırı tuz mağarasının acilen restorasyonunun  tamamlanması, Çavundur kaplıcalarının da restorasyonunun yapılması ve bu kuruluşların hızlı bir şekilde bu işi yapacak profesyonel şirketlere ihale edilmesini teşvik etmeliyiz. Turizmin tanıtımını şartlar ne olursa olsun iyi bir şekilde yapmalıyız. Bu çalışmaların master plan dahilinde koordineli bir çalışma ile yapmak zorunda olduğumuz kanaatindeyim.

Bu vesile ile siyasilerimize, bürokratlarımıza sesleniyorum; Lütfen acilen koordinasyonu oluşturun, bizleri de çalışmalarınıza alın, el birliği ile Çankırı’mıza olan vefa borcumuzu ödeyelim. Bizden sonraki nesillere  Çankırı’mızı Anlara Çankırı olmaktan kurtulmuş nüfusu  184 binden yukarılara yükselen, gurbette güçlenmiş Çankırı nüfus oranında temsil edilen Marka Şehir Çankırı olarak emanet etmek istiyoruz. Bu vesile ile Çankırı için taş üstüne taş koyan herkese şahsım ve İstanbul Çankırılılar Vakfı adına sonsuz teşekkürler ederim. Selam ve saygılarımla.