Bahattin Ayhan

ÇANKIRI VAKFI ÜNİVERSİTESİ

Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin kuruluş yıllarında en büyük desteği İstanbul Çankırılılar Vakfı verdi. Çankırı Vakfı'nın 1995 ‘de sn. Nevzat Ayazın öncülüğünde kurduğu Çankırı Üniversitesi Vakfı, Çankırı Karatekin Üniversitesi'nin kuruluşuna kadar büyük destek sağladığını biliyoruz. Üniversitenin kurulmasında büyük emek ve maddi katkıları olan hemşerilerimizden hayata veda edenlere rahmet, hayatta olanlara sağlıklı ömür diliyorum. Hayat bitmiyor, devam ediyor, ihtiyaçlar bir birini kovalıyor.  Çankırı Vakfı Üniversitesi de hayatın akışı içinde neden kurulmasın, gerçekleşmesin diye hayal ediyorum. Hayırseverlerin kulağına kar suyunu kaçıralım ne dersiniz?

1986'larda Vakfın kuruluşunu heyecanla yaşamış ve bırakın İstanbul’u tüm Çankırılıların heyecanla destek verdiği bir sivil toplum örgütünün kurucuları içinde olma heyecanını her zaman yaşadım. Özellikle aradan geçen bunca yıla rağmen Çankırı adını taşıyan bugün 300 öğrenciye burs veren ve her yıl bursiyer sayısını arttığı, Çankırı adını taşıyan herhangi bir sivil toplum kuruluşu bulunmamaktadır. Tek örnektir ve tek örnek olmaya devam etmektedir. Başarıları gururumuz ve daim olsun.

Hepinizce malum... Çankırı’da bir üniversite var. Kurulduğu günden beri Çankırı’da beklenen sosyal yararları sağlayamadığı gibi, bilimsel olarak da bir marka olamadı. Marka olamayınca da doğal olarak öğrencilerin son sıralarda tercih ettiği üniversiteler arasında yerini aldı. Beklentilerimiz yüksekti, çok heyecanlıydık ama hepsi kursağımızda kaldı. İnşallah bundan sonra layık olduğu yere gelir umudunu yaşıyoruz.

‘’Çankırı Vakfı’’ Teknik Üniversitesi neden kurulmasın? Böyle bir Üniversiteye Çankırı’nın çok fazla ihtiyacı var. Çağımızda gelişen teknolojilere ayak uydurabilen ve bu konularda eleman yetiştiren bir üniversitenin ses getirmemesi için hiçbir neden yok. Özel konularda ihtisaslaşmış üniversiteler var. Kurulacak üniversite bunların arasında neden yerini almasın?

Memleketini seven, çok heyecanlı başarılı iş adamlarımız var. Çoğunlukla kendilerini pek tanıtmazlar, ortalıkta görünmezler. Çok mütevazi insanlardır. Öyle ortalıkta görülmezler ama Çankırı için bir talep olduğunda hiç düşünmeden hemen harekete geçerler. Bu tip hemşerilerimiz Türkiye’de olduğu gibi, yurt dışında da bulunmaktır. Önemli olan onlara ulaşmak, gönüllerini almaktır. Özellikle böyle bir hayır işini asla geri çevirmeyecek olgunlukta ve yardım severlikte insanlardır.

Düşünebiliyor musunuz? Çankırı adını taşıyan böyle bir üniversite kurulmuş ve  dünyanın sayılı üniversiteleri arasında yer almış. Neden olmasın? Devletin kurduğu üniversiteyi de böyle hayal etmiş, yıllarca umutla beklemiş ve en son kurulan üniversiteler arasında yer almıştır. Çok geç olmuş, beklentileri kırmış ve popülerliğini tartışılır hale getirmiştir.

Ankara burnumuzun dibinde en azından ODTÜ, TED üniversiteleri kurulacak olan yabancı dil eğitimli, teknik üniversite için öğretim elemanı ihtiyacının giderilebileceği kaynaklardır. Bu üniversitelerin kadro ve deneyimlerinden neden yararlanılmasın?

Hayal etmek hedefe yürümektir.

Her zaman olmasa da ara sıra bazı sivil toplum kuruluşlarından, bazı medya mensuplarından ihtiyaç duyduklarında Çankırı ile ilgili yazı talebi gelir. Vakfımızda beni unutmadığı için kendilerine teşekkür ederim. Vakıf ambiansına uygun bir yazıyı kaleme almak çok zor. Çankırı konusunda o kadar çok yazılacak konular var ki, yıllardır yazıyorum. Bazılarının dikkate alındığını görmekle beraber, alınmayanlarında olduğunu üzülerek belirtmek isterim. Anımsanmak güzel bir olay, önemli olan kırgın olsam da ‘’Her şey Çankırı için’’ diyorum. Saygılarımla.