Sami Soydal

Çankırı-İstanbul Buluşması

Altyapı yetersizliğinden dolayı takriben 1960 yıllarında göç vermeye başlayan  Çankırı ilinin bu günkü nüfusunun 5-6 kat fazlası  Ankara, İstanbul, Karabük ve diğer illerde yaşamaktadır. Yoklukları yaşadı bulunduğu illerde; çalıştı, çabaladı, ekonomik özgürlüğünü yakaladı. Emeklilerimizin çoğu yılın 5-6 ayını Çankırı’da geçirmektedir. İstanbul’daki  hemşehrilerimiz çoğunluğu çalışmanın dışında siyaset ve sivil toplum faaliyetlerine çok zaman ayırmadılar.  Daha sonra Bakanımız değerli Devlet adamı sayın Nevzat Ayaz  beyin himayesinde İstanbul Çankırılılar Vakfı kuruldu. Vakfın kuruluş amacı Eğitim Kültür ve Sosyal Dayanışma  ve Kaynaşma idi. Bu nedenle geçen 28 yıllık süreçte yüzlerce Çankırılı üniversite örgencilerine burslar verildi. En son 2014-2015 Eğitim Öğretim döneminde 300 yakın öğrenciye burs veriyor vakfımız ve onlarla çeşitli faaliyetler yapıyor.  Bu öğrencilere burs veren, yapılan faaliyetlere destek veren Çankırılı iş adamlarına, hayırsever hemşerilerimize Vakıf Başkanı olarak teşekkür ediyorum.

Çankırı Vakfı, Çankırı Üniversite Vakfını kurdu, daha sonra Çankırı Köy Derneklerinin bir araya toplanmasını teşvik etti. İstanbul Çankırı Dernekler Federasyonu’nun kurulmasına ev sahipliği yaptı. İstanbul’da yaşayan takriben 300 bin civarındaki  Çankırılıların bir araya gelmesi için büyük organizasyonlar  yapmaya başladı. (Vakıf Geceleri, Bahar Kahvaltıları, İftar Yemekleri. Paneller, Seminerler v.b) Vakıf ve Federasyon olarak  2012 yılında İstanbul Feshane Çankırı Tanıtım Günleri  yapıldı ve iyi bir tanıtım oldu. 2013 yılında Ankara’da yapıldı. En son 18-21 Eylül 2014 tarihinde ise Çankırı Valiliğimizin himayesinde Vakfımız ve Federasyonumuz İstanbul Feshane’de Çankırı Tanıtım Günlerini yaptı.

Bu tanıtım günlerine Çankırı’dan Valiliğimiz, Belediyelerimiz, Kurumlarımız, Sanayicilerimiz, İş Adamlarımız Feshane’deki Tanıtım Günlerimize katıldılar, stant açtılar. İstanbul’da yaşayan 81 vilayetin insanlarına Çankırı’mızın gelenekleri, örf ve adetleri yapılan ziyaretlerle, görsel medya aracılığıyla tanıtıldı. 4 gün boyunca Feshane etkinliğine  300 binin üzerinde ziyaretçi katılımı sağlandı. Açılış, protokol ve etkinliklerimiz çok görkemli oldu. İstanbul Çankırı kaynaşması, tanışması hedefine ulaştı. Bu tanıtım  programındaki  çalışmalarda bize desteklerini esirgemeyen başta Çankırı Valimiz Sn. Vahdettin Özcan beye Belediye Başkanlarımı, Daire amirlerimize, İş adamlarımıza, Vakıf-Federasyon dernek başkanlarımıza, Yönetim Kurulumuza, Sanatçılarımıza, Basınımıza, bu işte emeği geçen çalışma arkadaşlarımıza tanıtım günlerine katılan değerli misafirlerimize, hemşehrilerimize şahsım ve İstanbul Çankırılılar Vakfı adına sonsuz teşekkürler ediyorum.

Bu çalışmalar ve faaliyetler bize gösterdi ki, devletimizin ve milletimizin hizmetindeki hemşehrilerimiz bu ülke için çok kıymetli. Hemşehrilerimiz hayatın her alanında yer almalı. Görev yaptıkları kurumlarda en üst makamlara gelmeli.. oturdukları mahallelerde, ilçelerde siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına katılmalı ve aktif olmalılar. Biz devletimizi çok seviyoruz. Memleketimizi çok seviyoruz. Amacımız Çankırı’nın bir Marka şehir olması, Çankırı’mızın Sosyal Kültürel ,Turizm Yatırım alanında tanıtılıp cazibe merkezi olmasını sağlamaktır. İstanbul’daki Çankırılı hemşehrilerimizin en azından nüfusu oranında temsil edilmesinin sağlanması gerekiyor. Tüm bu süreçlere destek veren hemşehrilerimize teşekkür ediyorum. Vakfımızın sürdürdüğü eğitim alanındaki çalışmaları ve burs temini başta olmak üzere tüm faaliyetlerimize katkı ve desteklerini esirgemeyen hemşehrimize şükranlarımızı sunuyor ve bu kutsal vazifede tüm hemşehrilerimizi bu taşın altına ellerini koymasını bekliyoruz.

Bu vesile ile hemşehrilerimizin ve halkımızın 2015 yılını tebrik eder, hayırlı olmasını dilerim.

Selam ve Saygılarımla