İdris Aslantaş

2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BURSLARI

Çankırı Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Vakfının; Amacı; “İstanbul'daki Çankırılıların gelişimine, kaynaşmasına ve güçlenmesine katkı sağlamak ve İstanbul'da eğitim gören öğrencilerimize sahip çıkmak” Misyonu; ise “Aydınlık bir Türkiye için çalışmak ve geleceği eğitimle aydınlatmak” olarak belirlenmiştir.

Bu nedenlerle Vakıf Senedinin 3. Maddesi: “Çankırılı olup ta orta ve yükseköğretim okullarında okuma imkânından yoksun bulunan öğrencilerin her türlü eğitim, öğretim ve sosyal ihtiyaçların karşılanması, burs verilmesi, okul, yurt ve spor tesisleri yapılması suretiyle gençlerimizin eğitim ve sporuna yararlı katkılarda bulunmak” şeklinde düzenlenmiştir.

Kuruluş amacı bu şekilde belirlenen Vakfımız, İstanbul Üniversitelerine kayıt yaptıran ve halen devam etmekte olan öğrencilerimizi yalnız bırakmamak ve bu zor yaşam koşullarında eğitimlerine imkânlar ölçüsünde katkıda bulunmak için geçmiş yıllarda olduğu gibi 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında da çalışmalarını sürdürmüştür.

Günümüz teknolojisinin sağladığı iletişim kolaylıkları nedeniyle öğrencilerimizin eskisi kadar yalnızlık duygusu yaşamadıkları bir gerçektir. Ancak,  Çankırı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı; İstanbul gibi farklı yaşam tarzları olan devasa bir kente eğitim almak için gelen gençlerimizin yalnızlık duygusunun ötesinde karşılaşacakları sorunlarına da çözüm üretmeyi amaçlamaktadır.

Vakıf Başkanı Sayın Sami Soydal’ın 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı başlangıcı nedeniyle düzenlenen toplantıda öğrencilerimize hitabında da belirttiği gibi bursun bir araç olduğu esas amacın; “…sizleri bir araya getirmek, tanıştırmak, kaynaştırmak, Çankırı sevgisini pekiştirmek, örf ve adetlerimizi, geleneklerimizi tanıtmak… ” olduğunu belirtmiştir.

Vakfımızın asıl amacı İstanbul’daki Çankırılı öğrencilerimizi bir araya getirmek ve Eğitimlerini sürdürürken Çankırı’nın geleneklerini unutmamalarını sağlamak ve ülkemize aydınlık bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmaktır.

Bu amaçla; 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında burs verilecek öğrencilerimizin belirlenmesi görevini üstlenen Vakıf Yönetim Kurulu üyeleri Sayın İsmail Yüksel ve Etem Akkoç’la birlikte 24-25-26 Ekim 2016 günlerinde yoğun ama çok keyifli bir çalışma gerçekleştirdik. Burs almak üzere Vakfımıza başvuran öğrenci kardeşlerimizin belirlenmesi için birebir yaptığımız görüşmelerden; öğrencilerimizin, ülkemizin kurucusu ulu önder ATATÜRK’ün “…Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.” ilkelerini taşıyan idealist, gelecekte ülkemize ve ailelerine hizmette yarışacak gençler olduğunu gördük. Ancak, biz komisyon üyelerini bu çalışma sürecinde mutsuz eden tek olumsuzluk, burs için başvuran öğrencilerimizden bir kısmını Vakıf imkânlarının yetersiz olması nedeniyle elemek oldu. Burs komisyonumuz öyle bir titizlikle çalıştıki gerçekten  hak eden öğrencilere burs verildiğine inanıyorum.

İçinde bulunduğumuz eğitim-öğretim yılında Vakıf gelirleri ile ancak 280 öğrenciye burs verilmesine imkân sağlanmıştır. Bu nedenle burs için başvuran 398 öğrenci arasında Vakfın ilkeleri ve kriterleri doğrultusunda seçim yapma zorunluluğu doğmuş ve komisyonumuzca her öğrenciyle ayrı ayrı görüşülmüştür. Görüşmelerde öğrenciler Vakfın amaçları, faaliyetleri ve gelirinin nasıl sağlandığı konusunda bilgilendirilmiştir. Ayrıca, burstan yararlansın veya yararlanmasın bir Çankırılı olarak mutlaka Vakıf faaliyetlerine katılması, oluşturulan sıcak aile ortamından yararlanması ve yıl boyunca sürdürülecek faaliyetlere katkıda bulunması özellikle belirtilmiştir.

Vakfın amaçları doğrultusunda sağlanan bu güzel ortamın daha da geliştirilerek sürdürülebilmesi için bugüne kadar katkılarını esirgemeyen hayırsever işadamlarımıza, eğitim camiasında 40 yılı aşkın bir süredir hizmet veren biri olarak minnet duyduğumu, ancak başvuruda bulunan öğrencilerimizin tamamının eğitimine destek olunabilmesi için katkılarını biraz daha artırmaları gerektiğini hatırlatmayı görev kabul ediyorum.

Çankırı Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Vakfı aracılığı ile bir nebze de olsa Çankırılı öğrencilerimize hizmet etmenin verdiği gururla başta hayırseverlerimiz olmak üzere tüm hemşerilerimin yeni yılını sevgi ve saygı ile kutlar, öğrencilerimize başarılar dilerim.