MART AYI SEMİNER KONUĞUMUZ ZEYNEP DEMİR

“Her ay üniversite öğrencilerimizle buluşuyoruz’un Mart ayı konuğu Lösev çalışmalarını ve gönüllü iletişimlerini yürüten sunumuyla Zeynep Demir " Lösemi hastalığından bahsederek lösemiye karşı farkındalık yaratarak bir bilinç oluşması "konulu semineri oldu.

Seminer başlamadan önce ilk olarak Üniversiteli Lösev’lilerin yapmış olduğu tanıtım videosu izlendi, videoda Lösev’ de gönüllü olmak kavramı, gönüllü olarak gerçekleştirilen etkinlikler hakkında kısa kısa bilgiler edinildi.  Lösev’de gönüllü çalışan Zeynep Demir konuşmasında, Lösev vakfı  1998 yılında Ankara’da kuruldu. Lösev kan kanseri konusunda çalışıyor, tedavisi olan bir hastalık olduğu ve tedavi oranının %98 olduğunu merkez ofisi Ankara’da olmak üzere 5 tane ofisi var ve İstanbul ofisi tüm Marmara bölgesine bakıyor, Lösevin hizmetleri, eğitim, sağlık tedavi hizmetleridir, Psikolojik destek, maddi yardımlar, mesleki eğitim kursları ve hasta hakları gibi .Lösem TC adında bir hastaneden Üniversitede verilen tedavi hizmetlerinden ve Lösev 1998 adlı sosyal medyalarından bahsedildi. Kan transferinin direk donörden olması gerektiği kan bankasından alınamadığı ve gerekli trombositin sadece erkek bireylerden alınabildiğini söyledi ve bir bilinç uyandırılmaya çalışıldı. Lösemili çocukların eğitimi için yapılan çalışmalardan bahsedildi ve stedemin herhangi bir enfeksiyon riski yüzünden aksamaması için bu tür çalışmaların olduğu, Lösemili çocukların annelerinin mesleki eğitim kursları ve çalışmalarını anlattı. Lösevin projeleri ,kampüste Lösev, kardeş okul çalışmaları, kamu çalışmaları, işte lösev, basın çalışmaları, organizasyonlara doru çalışmalar ve stant çalışmaları bu çalışmaların hepsinin gönüllüler vasıtasıyla yapıldığı, kurumlarının devlet destekli herhangi bir özel kuruluşa bağlı olmayan bir yapısı olduğundan  ,Sosyal hizmetler olarak ev ziyaretleri ve hastane ziyaretleri hariç iftar yemekleri, bayram kutlamaları, kap çalışmaları, erişkin ve çocuklar için aile ve çocuk tatilleri, etüt çalışmaları  özellikle etüt çalışmalarının lösevli çocukların eğitimi için öneminden bahsedildi. Yardım tırları, onkoloji olimpiyatları gibi çalışmalardan ve dünyada ilk kez organize edilen lösemili çocuklar haftası etkinliklerinden  ve şuan 18 yıldır olan vakfın 2,5 milyon gönüllüsü olduğu ve bu sayıyı artırmaya çalıştıklarını anlatan Zeynep Demir Bir tuğlada sen koy projesi kapsamında 400 yataklı onkoloji hastanesi açtıklarını ancak ruhsat konusunda sıkıntı çektiklerini dile getirdi. Tüm türkiyenin tuğla örerek koyduğu hastane 1 aya kadar açılacak ve öğrencilerin Löseve gönüllülük formu doldurup Löseve kayıt olmaları sağlandı. Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) hakkında bilgi veren sn. Zeynep Demir’e Vakıf gençlik kolları olarak çok teşekkür ederiz.

Hakkı Doğdu

Sefa Arslan

dünya atlası dünya gerçekleri seyahat