Prof.Dr.Ahmet Taşağıl ile Söyleşi
27 Ekim 2018
27 ekim 2018 tarihinde Çankırı Vakfında Prof.Dr.Ahmet Taşağıl’ın katılımıyla “Çankırıda Türklük-Ön Türkler, Moğolistan Deneyimleri” konulu söyleşi gerçekleştirildi.Çankırı Vakfı Gençlik Kolları Tarih Kulübü bünyesinde gerçekleşecek olan söyleşiye başlamadan önce kahvaltı sırasında sohbet etme imkanı bulan gençler keyifli vakit geçirdiler.
Öğleden sonra ,değerli hocamız Prof. Dr. Ahmet Taşağılı beklerken Gençlik kolları Tarih Kulübü başkanı Asuman Şakar yakından tanıma fırsatı bulduğu Prof. Dr. Ahmet Taşağıl ile Temmuz ayında Moğolistan’da yaptıkları araştırmalarda edindikleri deneyimlerinden bahsetti.
“Mavi Göklerin Ülkesi” olarak ifade ettiği Moğolistan’da geleneksel yaşam tarzının hala devam ettiği,Doğu ve Orta Asya topraklarına yayılmış ülkenin Kazakistan’a sınırı olmamasına rağmen Kazak kültüründen izler taşıdığını Moğol coğrafyasında ülkenin büyük çoğunluğu Tibet Budizmi’ni benimsemiş olup ülkenin daha çok güneydoğu bölgesinde Müslüman azınlık yaşadığını belirterek konuşmasına derinlik kazandıran Şakar sözlerine “Geçmişte Hunlar,Sien-Piler,Cücenler ve Göktürklere ev sahipliği yapan Moğalistan toprakları Cengiz Han tarafından 1206 senesinde kurulmuştur.Türklerin tarih sahnesine ilk defa çıktığı ve bilinen en eski yazılı kaynaklara ev sahipliği yapan coğrafya Türk Tarihi açısından ve bizler için kıymeti ve değeri oldukça fazladır.Türk tarihinin izlerini barındıran bu coğrafyayı görmek, anlamak ve anlamdırmak tarihimiz açısından çok önemlidir.”diyerek sözü bu anlamlı yolculukta ona eşlik eden Yüsra Keleş’e bıraktı.
Yüsra Keleş “Geçtiğimiz temmuz ayında rüya gibi bir yolculuğa çıkmıştık. Ulan bataar’a indiğimizde başlayan yolculuğumuza bizi ata toprağında karşılayan Prof.Dr. Ahmet Taşağıl ile başkenti gezme fırsatı bulmuştuk. Tonyukuk’u uzaktan görmek bile gözlerimin dolmasına yetmişti.Yüzyıllar önce atalarının taşa Türk Milleti için kazıdığı öğütleri görebilmenin verdiği mutluluğu anlatırken adeta o zamana geri dönmüş gibiydi. Akabinde dünyanın en büyük heykeli olan Cengiz Han heykelini görmeye giden Keleş sırasıyla Mören ve Hövsgölü ardından Uygurların Kağanı Monyeçurun yazıtını ziyaret ettiklerini belirtti.Orhun ırmağının kenarında dinlenip coğrafyanın tadını çıkaran Keleş, Bilge Kağan ve Kültigin yazıtlarının görme fırsatını bulduğu için çok mutlu olduğunu ve Her Türk’ün en az bir defa atalarının ayak bastığı bu coğrafyaya mutlaka gelmesi gerektiğini belirterek sözlerine son verdi.
Çok değerli Hocamız Prof.Dr.Ahmet Taşağılın vakfa teşrifleriyle söyleşi başladı.Moğolistan deneyimleriyle söze başlayan Taşağıl “Çankırı tamamiyle Oğuz Boyu’nun yerleşimidir..” “Çankırı Oğuz diyarıdır” sözleriyle konuşmasına devam etti.Bilgi ve deneyimlerini öğrencilere aktaran Taşağıl ögrencilerin sorularını yanıtladıktan sonra yeni çıkan kitabı Bozkırın Kağanlıkları adlı kitabından bahseden Prof.Dr. Ahmet Taşağıl sözlerini noktaladı.
Söyleşi sonrası Çekilişle 10 öğrenciye Prof.Dr.Ahmet Taşağıl’ın yeni çıkan kitabı Bozkırın Kağanlıkları hediye edildi.
Vakıf yönetimimizden Ömer Bezci ve Hasan Sunar Etkinliğine katılmışlardır.